Nákupný košík: prázdnyKliknutím sem môžete zmeniť svoje registračné údaje alebo prezrieť predošlé objednávky Neprihlásený  Kliknutím zobrazíte formulár pre prihlásenie alebo registráciu do e-shopu

Nachádzate sa tu: caj-kava.sk > Info tu > Príprava čaju a kávy

Príprava čaju a kávy

Základné postupy pri príprave čaju

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 
 
 
 

Chuť každého čajovníka je veľmi individuálna a preto nie je možné opísať len jednu univerzálnu prípravu nápoja nazývaného čaj. Nech je táto príprava inšpiráciou pre Vás.
 
Čierny čaj
1)
Dáme variť vodu
2) Nádobu, v ktorej budeme čaj sparovať, vyhrejeme (rozhodne by sme tento úkon nemali vynechať; ak by sa lístky zaliali v nevyhriatej nádobe, voda by sa rýchle ochladila a čaj sa tak dokonale nevylúhuje)
3) Keď sa voda blíži k bodu varu, nasypeme do vyhriatej nádoby čajové lístky a na okamžik priklopíme viečkom (čajové lístky vo vyhriatej a naparenej nádobe zvláčni)
4) Následne čaj sparíme vriacou vodou a priklopíme viečkom (čaj lúhujeme v rozmedzí od 2 do 6 minút)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Zelený čaj
1) Dáme variť vodu
2) Odmerané množstvo čajových lístkov (jednu až dve lyžičky na štvrť litra vody) vložíme na dno vyhriatej kanvice či šálky.
3) Vodu privedieme do varu a počkáme, až sa ochladí na teplotu vhodnú pre zvolený druh zeleného čaju (v rozmedzí 60 - 85 °C)
4) Vychladnutou vodou zalejeme čajové lístky a priklopíme kanvicu (u kvalitnejších druhov zeleného čaju postupujeme opačne, najprv nalejeme vodu do nádoby a až potom do nej vsypeme čajové lístky, dosiahneme tak pomalé a rovnomerné lúhovanie prvého nálevu a plnú chuť druhého nálevu)
5) Zelený čaj lúhujeme spravidla 2 až 5 minút, podľa množstva použitých čajových lístkov a podľa chuti čajovníka
6) Pri ďalších zaliatí sa postupne teplota vody zvyšuje, nemala by však presiahnuť 90°C; predlžujeme aj dobu lúhovania
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Oolong
Príprava väčšiny čiastočne oxidovaných čajov sa príliš neodlišuje od prípravy čiernych čajov. S tým rozdielom, že by nemali byť zalievané vriacou vodou, ale mierne vychladenou, okolo 95°C. Oolongy lúhujeme v rozmedzí od 4 do 8 minút, dlhšie lúhovanie nemá na chuť čaju žiadny vplyv.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biely čaj
Príprava bieleho čaju je v mnohých smeroch totožná s prípravou zeleného čaju. Tri až štyri lyžičky čajových lístkov zalejeme štvrť litrom vody s teplotou okolo 70°C. Podľa použitého množstva čajových lístkov lúhujeme 2 až 6 minút. Kvalita bielych čajov dovoľuje pripraviť tri a viac čajových nálevov.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

Príprava ďalších druhov čajov a byliniek

 

 


Lapacho
4 čajové lyžičky kôry Lapacho nasypte do 1 litra vriacej vody, 5 minút nechajte povariť a ďalších 15 - 20 minút vylúhovať. Hotový čaj môžete osladiť alebo zmiešať s bylinným či ovocným čajom. Môže sa piť teplý alebo studený v priebehu celého dňa (najlepšie však na lačný žalúdok). K príprave čaju Lapacho sa nemôžu používať nádoby z hliníku! Naopak vhodné je sklo alebo porcelán. Hotový neochutený nálev je lahodný, aromatický. Mierne pripomína dubovú kôru ochutenú citrónom.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Maté
Tradične sa maté pripravuje v tzv. kalabasse (vysušená tekvica) a potom sa pije horúce alebo chladené pomocou bombilly (kovová alebo bambusová slamka). Do kalabassy nasypte 2-3 čajové lyžičky lístkov maté a prelejte mierne teplou vodou tak, aby lístky získali pevnú konzistenciu. Po niekoľkých minútach zalejte vriacou vodou a nechajte 3 - 5 minút vylúhovať. Opatrne do kalabassy vsuňte bombillu a osviežujúci nápoj môžete popíjať. Aby sa do slamky nedostali žiadne lístky, je na jej spodnom konci malé sitko. Nepripravujte príliš silný nálev, aby sa Vám bombilla neupchala! Tento proces môžete z jednej dávky maté opakovať až päťkrát. V prípade potreby použite k ochuteniu cukor, citrón, pomaranč, rum, koňak alebo mlieko.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rooibos a Honeybush (čistý, ochutený)
1. Premyte kanvicu horúcou vodou.
2. Nasypte do nej rooibos - jednu čajovú lyžičku na každú šálku.
3. Zalejte vriacou vodou.
4. Nechajte 5 - 10 minút vylúhovať. Nápoj je pripravený. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bylinný čaj
Vriacou vodou zalejte čaj v pomere 1,5 dl na jednu čajovú lyžičku. Ak čaj lúhujete v kanvici, tak pridajte 1 lyžičku na kanvicu naviac. Nechajte 5 - 10 minút vylúhovať. Potom preceďte.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YOGI čaj
1 polievkovú lyžicu čaju povarte v 1 litri vody na miernom ohni 20 - 25 minút. Potom preceďte.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Príprava kávy
 
Obľúbenosť kávy spočíva nielen v jej rozmanitosti čo sa týka prípravy, ale aj vďaka pravidelnej sieste, ktorú si milovníci tohto nápoja doprajú, keď popíjajú šálku horúcej kávy.
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

Desať pravidiel pre prípravu lahodnej kávy:
1.
 Používajte len kávu, ktorá bola čerstvo upražená.
2. Ak kupujete zrnkovú kávu, zvoľte mlynček, ktorý melie nahrubo.
3. Typ zomletia by mal zodpovedať typu Vášho kávovaru (napr. jemné mletie pre prípravu filtrovanej kávy alebo kávy espresso).
4. Na prípravu šálku kávy použite najmenej dve zarovnané kávové lyžičky kávy (cca 7g). 5. Voda k príprave by mala byť čerstvá, číra a chladná (najlepšie bez soli a chlóru). Na vodu z vodovodu sa doporučuje použiť vodný filter.
6. Kávu pripravujte len v čistých zariadeniach.
7. Uveďte vodu vždy do bodu varu.
8. Káva by mala byť servírovaná ako náhle je pripravená. Nikdy nenechávajte kávu zohrievať.
9. Pred naliatím kávy do kanvice, kanvicu prepláchnite pod tečúcou vodou.
10. Zomletú kávu skladujte v kovovom obale (plechovke) bez prístupu vzduchu, v chlade a suchu (vhodná je napr. chladnička).